Категорія: Новини коледжу
Перегляди: 815

Нації вмирають не від інфаркту.
Спочатку їм відбирає мову.
Ліна Костенко

         Міжнародний День рідної мови відносно молоде свято – до календарів усього світу воно ввійшло тільки у 1999 році. І в Україні воно також лише почало писати свою історію, хоча сама проблема української мови на українських землях нараховує кілька століть.

         У сучасних умовах, коли Україна відстоює свободу, педагог повинен виявляти високу патріотичну свідомість та міцну громадянську позицію, він не має права стояти осторонь важливих суспільних проблем. А на сьогодні в Україні мовна проблема є однією з найактуальніших. Тому на кожного українця покладено відповідальність дбати про рідну мову, підтримувати її, допомагати розвиватися. Ніхто не забороняє спілкуватися будь-якою мовою, зокрема російською, але знання української важливе для кожного жителя країни, тому що щира любов до своєї мови є не лише ознакою патріотизму, але й ознакою високого рівня розвитку освіти та виховання.

         Саме з цією метою у КЗ КОР «Білоцерківський гуманітарно-педагогічний фаховий коледж» з ініціативи заступника директора з виховної роботи Оксани Косяк протягом 20-21 лютого 2022 року було проведено челендж «Ллється мова українська у нашій родині». Учасникам заходу було запропоновано продекламувати поезію про рідну мову разом із членами своєї родини. Студентів та викладачів, котрі взяли участь у челенджі, об’єднало спільне бажання підтримати свою країну у такий непростий час, продемонструвати свою єдність. Адже якщо будемо знати рідну мову – будемо господарями у своєму домі. Тому потрібно любити та берегти українське слово для нащадків і пам’ятати слова Ліни Костенко: «Нації вмирають не від інфаркту, спочатку в них відбирають мову».

​​