Open menu

 DSC5663 photo resizer.ru (3)

      Свого часу, а саме 22 січня 1918 року, в Київському будинку вчителя було підписано Четвертий універсал, що проголосив Українську Народну Республіку суверенною і незалежною державою. Через рік, 22 січня 1919 року, на Софійській площі в Києві було проголошено Акт злуки українських земель - об'єднання східних і західних у єдину Соборну українську державу. Лівобережна Україна вийшла зі складу Російської імперії, а Правобережна – з Австро – Угорської.

В історичний день із самого ранку місто набуло святкового вигляду. На будинках державних установ майоріли національні синьо-жовті прапори. Вхід з Володимирської вулиці на Софійський майдан прикрасила тріумфальна арка зі старовинними гербами України та Галичини. Під звуки музики сюди підходили українські військові підрозділи, звідусіль поспішали люди. Опівдні навпроти Софіївського собору з’явилися члени Директорії, Трудового конгресу України, делегація ЗУНР, представники дипломатичного корпусу. Військовий оркестр виконав національний гімн «Ще не вмерла Україна», у відповідь звідусіль залунали вигуки «Слава!»

В історичному Акті Соборності підкреслювалося: «Віднині зливаються в одно віками відірвані одна від одної частини України – Галичина, Буковина, Закарпаття і Придніпрянська Україна в одну Велику Україну. Сповнилися відвічні мрії, для яких жили і за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна Республіка. Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх сил, має змогу об’єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної, незалежної Української держави на добро і щастя українського народу».

Тоді українцям реалізувати бажаного не вдалося, однак ця подія стала яскравим виявом їх прагнення до національної єдності. Державна незалежність України була відновлена лише 24 серпня 1991 року. На жаль, впродовж вже 29 років мусимо, долаючи важкі випробування, знову доводити всьому світові, що наша держава єдина і неподільна.

Але, незважаючи на всі труднощі, які випали на долю нашої країни, лише нам вдасться досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної, істинно незалежної європейської держави, якою пишатимуться нащадки. Тож, щиро зичимо всім нам на цьому шляху здоров'я і злагоди, сил та натхнення, успіхів, нових здобутків виключно у мирній праці, оптимiстичного погляду у майбутнє і непереможної віри у краще прийдешнє нашої рідної Київщини та України!

Бібліотекарі коледжу створили бібліографічний список літератури «Соборна мати - Україна одна на всіх, як оберіг» та запрошують бажаючих ознайомитися із запропонованою літературою в читальній залі.

Тетяна Шелест