Open menu

  Якщо навіть день людина була твоїм учителем,

шануй її як власного батька до кінця віку.

У навчанні не важливо ─ молодий чи старий;

 осягнеш ─ і станеш майстром.

Життю людини є межа, ученню ж ─ ні.

  Китайські прислів’я

7 та 9 жовтня 2019 року студенти 14 ПО(ін) та 11 СО(ом) груп  збагатили свої знання про Піднебесну імперію на  інформаційній годині «Мистецькі діалоги Китаю та України: до питання підготовки вчителя та учнів», яку підготували бібліотекарі Алла Ковтун та Тетяна Шелест.

2019 рік  оголошено роком Китаю в Україні, адже економічна та культурна співпраця двох країн із кожним роком розширюється. Китай – скарбниця історичних пам’яток, що належать одній із найстаріших цивілізацій світу: Заборонене місто, Велика китайська стіна, Теракотова армія. Усі ці всесвітньо відомі пам’ятки – гордість Китаю.

Якщо звернутися до давніх історичних фактів, то можна відзначити, що вперше згадка про український народ була в спеціальному літописі Юань-Ши, в якому мова йде про те, що, завдячуючи імператорові Хубілаї, була створена спеціальна українська сотня. Виходить, що багато століть тому,  а саме, в XIII столітті, гвардійцями китайського імператора були українці і, незважаючи на різницю в культурному плані, відносини між державами почалися досить давно.

Китай – дивовижна країна з унікальною культурною спадщиною, батьківщина багатьох технічних винаходів, які змінили долю людства – про це докладно розповіли бібліотечні працівники. На початку заходу проведена невеличка вікторина серед учасників, щоб дізнатися про те, хто і що знає про Китай. А потім студентська молодь була ознайомлена з національними традиціями, звичаями, китайською кухнею. Особливо цікавою була заочна екскурсія сучасним Китаєм у заклади освіти – від початкового ступеня (дошкільної освіти) до вищих навчальних закладів.

На книжковій виставці «Україна – Китай: діалог культур»  експонувалися книги,  в яких розповідається про дивовижну країну Китай, її  історію, економіку, політику, культуру: «Всесвітня історія» Г. Кіндера,  «Історія середньовічного Сходу» В. Рубеля,  «Історія Середньовічного Сходу» О. Крижанівського тощо. Справжніми перлинами виставки є книги серії «Енциклопедія для дітей» в томах «Країни. Народи. Цивілізації», «Всесвітня історія», «Мистецтво», «Культури світу» та «Релігії світу». Сподіваємося, що цікава інформація з вищеназваних книг про вічну і незмінну Красу нашого світу підвищить обізнаність студентів із різноманіттям культурної спадщини народів світу, сприятиме вихованню у них почуття прекрасного та відповідальності за надбання та збереження культурних надбань людства.