Open menu

    Сьогодні, 9 листопада 2022 року, студенти та викладачі Білоцерківського гуманітарно-педагогічного фахового коледжу долучилися до щорічного мовного челенджу  Радіодиктанту національної єдності-2022, який відбувся традиційно у День української писемності та мови. Мета радіодиктанту — об’єднати людей навколо України в усьому світі, а не перевіряти грамотність учасників всеукраїнського флешмобу.

       Авторка цьогорічного тексту — українська письменниця і режисерка, членкиня Українського ПЕНу Ірина Цілик. «Я припускаюся помилок, і всі припускаються помилок, але написання Радіодиктанту — це більше про процес, аніж про результат. Ми всі продовжуємо вчитися, ми рухаємося уперед. Мені йдеться тут більше про акт єднання, аніж про те, щоб написати все без жодної помилки», — розповіла в ефірі Українського Радіо авторка тексту. Прочитала диктант акторка Ада Роговцева.

          Цьогоріч текст диктанту був присвячений рідному дому. Деякі українці писали диктант, перебуваючи на фронті та в укриттях, до написання також приєдналися вимушені переселенці за кордоном. Сам текст диктанту розчулив людей, особливо тих, хто через війну покинув або втратив рідний дім.

          Студенти та викладачі коледжу у більшості писали диктант наживо у затишних аудиторіях закладу освіти, дехто приєднався дистанційно. Мовний захід для них став не стільки нагодою перевірити свої знання з орфографії та пунктуації, а акцією єдності зі співвітчизниками.