Open menu

Screenshot 2022 12 15 at 20 39 00 6 1024x683webp WEBP 1024 683     13 грудня в музеї історії освіти Київщини відбулося обрядове дійство «Українські вечорниці на Андрія»  для студентів 14 ПО(ін) групи КЗ КОР «Білоцерківський гуманітарно-педагогічний фаховий коледж».

    У цей день українці святкують День одного з дванадцяти апостолів –  Андрія Первозванного. І хоч Андрій Первозванний – християнський святий, але в народній традиції звичаї і обряди в цей день мають дохристиянський характер: угадування майбутньої долі, заклинання, ритуальне кусання калити та багато іншого.  Андріївські вечорниці – одна з найцікавіших українських традицій, що крізь віки дійшла до нашого часу.

   Мета заходу: збагатити та розширити знання студентів про календарно- обрядові свята України, ознайомити з давніми народними звичаями проведення  Андріївських вечорниць та обрядів ворожіння й кусання калити, формувати в студентів повагу до українських традицій.

    Учасники вечорниць мали нагоду ознайомитися з традиціями українського народу, відчути красу стародавніх обрядів. У ході свята лунали веселі пісні, жарти, приказки (На Андрія треба кожуха-добродія; На Андрія робиться дівицям надія), пригадувалися народні прикмети (Як ще до цього дня сніг не випав – зима буде теплою, а як з’явився – холодною; Якщо напередодні йде сніг, то буде хурделиця цілий тиждень; Якщо шумить вода в річці, варто чекати на завірюхи тощо), студенти представляли театралізовані дійства – кусання калити тощо, проводили ворожіння.

   Калита – це великий корж із білого борошна, який пекли всі дівчата разом. Цей обрядовий хліб нагадує сонце, він  круглий,  з діркою всередині, до того ж вимазаний медом. Калита дозволяла хлопцям показати свою міць, силу і характер. Вона була дуже смачною, на меду, з родзинками, горіхами і маком. Випікали її досить твердою, щоб важко було кусати.

    Біля калити стояв вартовий – пан Калитинський – веселий, жартівливий парубок, який запрошував присутніх кусати калиту. Кожен учасник брав між ноги коцюбу, стаючи паном Коцюбинським, імітуючи сидіння верхи на коні, і «їхав» кусати калиту. У той час вартовий всіляко мав розсмішити, смикати за один кінець нитки, прив’язаної до калити, щоб не дати відкусити від калити шматок та помітити того, хто кусав.

   Під час святкового дійства було використано відеоматеріали «День святого Андрія Первозванного. Історія свята та прикмети» (України світ), «Традиції свята Андрія» (Галина Корицька),  «Вечорниці на Андрія: секрети українців.

    Захід організувала та провела Ольга Пількевич, завідувачка музею історії  освіти Київщини КНЗ КОР «КОІПОПК».

image image1
unnamed  image2