Open menu

depositphotos 18737527 stock photo paper cut of family symbol transformed   29 березня 2023 року в межах проведення декади педагогічної майстерності викладачів циклової комісії психолого-педагогічних дисциплін для студентів  201 СР групи спеціальності 231 Соціальна педагогіка та 22 ПО(а) групи спеціальності 013 Початкова освіта було проведено гостьову лекцію «Сімейне виховання: традиції і звичаї». Зміст заняття поєднав такі дисципліни, як «Педагогіка сімейного виховання», викладач - Надія Стаднік та «Педагогіка», викладач - Юлія Сидоренко.

   Гостьову лекцію провела Катерина Плівачук, доцентка кафедри суспільно-гуманітарної освіти Комунального навчального закладу Київської обласної ради «Київський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних кадрів», кандидат педагогічних наук, заслужений учитель України. 

   У процесі зустрічі було обговорено основні аспекти сімейного виховання, розкриті Василем Сухомлинським в його працях. З’ясували, що він увійшов в історію педагогіки як творець педагогічної системи, в центрі якої перебуває дитина з її інтересами і потребами. Обговорили основні ідеї, які розкрито автором у працях: любов до дитини; розвиток творчих сил кожної окремої особистості в умовах колективної співдружності; культ природи, природа як найважливіший засіб виховання почуття прекрасного і гармонії; звернення до внутрішнього світу дитини тощо. Особливу увагу зосередили на також підготовці вчителя до взаємодії з батьками.

   Особливу увагу приділили сімейному вихованню. Наприкінці свого життя В. Сухомлинський розпочав роботу над енциклопедією сімейного виховання «Батьківська педагогіка». У ній він висвітлив найактуальніші проблеми виховання дітей у сім’ї, педагогічної освіти батьків і дорослих, соціальної педагогіки. Виховання дітей у сім'ї є першоосновою розвитку дитини як особистості. У родинному вихованні батьки і педагоги, як партнери, взаємодоповнюють одне одного, співпрацюють, намагаються скоригувати недоліки, прорахунки у вихованні. Також розглянули існуючу класифікую сімей в Україні.

   Отже, педагогічна спадщина В. Сухомлинського залишається актуальною, вона випередила свій час та містить неоціненний потенціал для подальшого розвитку дидактичної системи сучасної школи. Український педагог подарував нам цілісну педагогічну систему виразного гуманістичного спрямування.

 

624143 4357345 58465745