Open menu

День вишиванки вперше відзначали у 2006 році. П’ятеро студентів історичного факультету Чернівецького університету започаткували це свято, історія якого дуже цікава. У той час це було своєрідним викликом, бо вишиванка не мала популярності і не була звичним предметом гардеробу.

Тепер у це складно повірити – більшість із нас мають принаймні одну вишиту сорочку чи сукню, вишиті елементи повернулися в моду і з’являються у мас-маркеті та на світових подіумах.

Свято, яке виникло в Чернівцях, поширилося на увесь світ – тож Всесвітній день вишиванки тепер відзначають у понад 100 країнах світу. Державним святом воно досі не стало, однак щороку все більше і більше людей долучаються до відзначення. Вишиті строї одягають не лише представники діаспори, а й політики, актори, дипломати, лідери думок та активісти.

Звичайно ж, це свято вже стало традиційним і для викладачів, і для здобувачів освіти, і працівників Білоцерківського гуманітарно-педагогічного фахового коледжу. Тож і цього року 16 травня наш заклад замайорів різнобарв'ям вишиванок різних кольорів та фасонів. Варто відмітити, що цьогоріч узори на  вишиванках дивували  різноманіттям - від відтворення давніх мотивів до сучасних сюжетів та ідей.

А ще цього дня першокурсники, студенти 14 ПОі групи, під наставництвом Юлії Літвін долучилися до Національної руханки до Дня вишиванки, у якій взяли участь заклади освіти усіх рівнів та ступенів навчання з усієї України.