Open menu

01 Усеукраїнський радіодиктант національної єдності — традиційна щорічна загальнонаціональна акція, присвячена українській мові. Лунає на Першому каналі Українського радіо в День української писемності та мови — 9 листопада. Він не має на меті перевірки грамотності конкретної особи, а задуманий як своєрідний флешмоб-акція єднання навколо рідної мови. Уперше радіодиктант пройшов 2000 року.

    Радіодиктант називають наймасовішим флешмобом осені. Минулого року у день проведення акції запит «радіодиктант» став найпопулярнішим Google-запитом серед української інтернет-авдиторії.

    Диктант складається зі 100—120 слів. Текст для радіодиктанту замовляється спеціально. У ньому немає авторських знаків або суперечливих орфограм, але при тому їхня загальна кількість висока, тому написати радіодиктант без помилок не просто.

     Писати диктант треба лише від руки, та комісія приймає й тексти, написані шрифтом Брайля.

    Радіодиктанти не перевіряють на помилки та не повертають, але шукають роботи без помилок і нагороджують учасників, які впоралися з завданням бездоганно.

    У грудні відбувається так звана «робота над помилками», коли в етері Українського радіо звучать імена переможців, а також відбувається аналіз найтиповіших помилок.

    Перший радіодиктант національної єдності відбувся в травні 2000 року до Дня Кирила та Мефодія (24 травня) й із нагоди перепоховання Тараса Шевченка. Але «подвійний» інформаційний привід ніяк радіодиктанту не допоміг: слухачі не зовсім зрозуміли, що треба було робити, тому надсилали свої роботи впродовж усього літа. Перший радіодиктант провели навесні, а результати оголошували восени. До того часу вже всі встигли забути, що писали диктант. Але після оголошення імен переможців — згадали: і на радіо знову почали приходити роботи. Тому вже наступного року запровадили перші правила: обмеження щодо дати надсилання, певні вимоги щодо оформлення.

    Перші тексти радіодиктантів не створювалися спеціально до події. Тому нечесні учасники просто знаходили їх у книжках — і переписували. Одного року був перероблений текст зі збірника диктантів: у результаті було отримано кілька десятків листів без усіх змін і скорочень, а так, як наводився текст у збірнику.

    Також були спроби авторських текстів, з авторськими розділовими знаками. Це викликало негативну реакцію та ледь не спричинило її припинення.

    Але потім в історії радіодиктанту відбулося кілька якісних змін, унаслідок яких подія перетворилася на повномасштабне свято — дату з весни перенесли на осінь, чітко прописали дату надсилання, тест почали замовляти спеціально.

    Текст радіодиктанту 2021 року напише і прочитає в ефірі письменник Юрій Андрухович; професорка кафедри української мови Києво-Могилянської академії і провідна наукова співробітниця Інституту української мови НАН України Лариса Масенко вдруге стане науковою консультанткою цього заходу. Уперше перед виходом проєкту в ефір відбуватимуться публічні дискусії з мовних питань — упродовж тижня у хабі «Українського радіо» пройдуть обговорення мовного законодавства, мовних квот тощо.