Open menu

 

 

finprКомунальний заклад Київської обласної ради «Білоцерківський гуманітарно-педагогічний фаховий  коледж» став учасником програми навчання та розвитку ЗВО/ЗФПО міжнародного проєкту «Фінська підтримка реформи української школи» («Навчаємось разом»).

У рамках програми викладацький склад кафедри педагогіки та психології дошкільної та початкової освіти отримає допомогу в розвитку компетентностей, пов’язаних із розробленням освітніх програм підготовки студентів педагогічних спеціальностей, зокрема, розробленням, впровадженням та оцінюванням нових освітніх програм відповідно до нових стандартів, у тому числі професійного стандарту вчителя.

Учасниками програми стали Панченко Т.Л., Счастлива О.Д., Ратушинська А.С., Волинець І.М., Панченко М.Г., Семигайло І.В., Хоренко Т.О. Панченко Т.Л., завідувач кафедри, кандидат психологічних наук проходить також в межах проєкту і навчання за програмою підготовки тренерів ЗВО/ЗФПО з подальшим отриманням відповідного сертифікату.

Діяльність 24 українських закладів вищої освіти у межах міжнародного проєкту «Фінська підтримка реформи української школи» («Навчаємось разом»), що фінансується Міністерством закордонних справ Фінляндії та Європейським Союзом за підтримкою Міністерства освіти і науки України, який стартував у вересні 2021 року, модерують та підтримують радниця проєкту «Навчаємось разом» фінська експертка Туя Лаурен і місцева експертка проєкту «Навчаємось разом» перший заступник директора Українського інституту розвитку освіти Наталія Софій.

Концепція навчання передбачала очне навчання, проте, у зв’язку з впливом пандемії Covid-19, світ викладання та навчання значно змінився. Навчання та робота в режимі онлайн стали основним підходом у реалізації цього проєкту.

Загальна діяльність у межах проєкту складається з таких елементів:

- заходи з підтримки підготовки тренерів для тренерів, які розпочалися у вересні 2021 р.;

- три тематичні навчальні онлайн-модулі у вересні-грудні 2021 р. та робота на місцях до весни 2022 р. з проведенням онлайн-консультацій;

- віртуальна навчальна поїздка до Фінляндії восени 2021 р. (на добровільній основі).

Розроблення нових програм підготовки майбутніх учителів відповідно до нових стандартів будуть підтримуватися трьома навчальними онлайн-модулями і роботою викладачів на місцях з виконанням відповідних завдань у своїх закладах.

В основі трьох навчальних онлайн-модулів, збагачених фінським підходом і передовим досвідом у сфері педагогічної освіти, лежатимуть український контекст, нові стандарти та практики педагогічної освіти. Основні фінські тренери – це викладачі факультету педагогіки Гельсінського університету і школи підготовки вчителів: професор, доктор фізико-хімічних наук Ярі Лавонен, директор Національного форуму з питань педагогічної освіти, екс-директор відділу педагогічної освіти; доктор Кайса Хал, керівниця кафедри з підготовки вчителів-предметників, викладачка іноземної мови; доктор Хейді Кшувацкі, викладачка математики та тренерка, доктор Анні Лоукомієс і доктор Ретта Ніємі від Школи підготовки вчителів Віккі Гельсінського університету. Тренери знайомлять учасників проєкту з циклом, підходом та передовими практиками планування та впровадження освітніх програм підготовки педагогічних працівників, з оцінюванням освітніх програм підготовки педагогічних працівників у ЗВО/ЗФПО.

Передбачається проведення 3 тематичних навчальних модулів (по 30 годин чи 1 кредиту кожен):

Модуль 1. Вступ: як планувати, впроваджувати та оцінювати освітню програму.

Модуль 2. Інтерактивні способи викладання/навчання, в тому числі педагогічна практика.

Модуль 3. Оцінювання.

Поряд з підготовкою тренерів, тематичними навчальними модулями і відповідною роботою на місцях у програму проєкту був включений віртуальний навчальний візит до Фінляндії (участь на добровільній основі). Віртуальний навчальний візит передбачає кілька загальних і тематичних спеціалізованих вебінарів. У межах цієї діяльності буде надано огляд фінської освіти, початкової педагогіки, а також реалізації вищої педагогічної освіти й післядипломної педагогічної освіти.

fin