Open menu

Свою Україну любіть,
Любіть її… Во время люте,
В останню тяжкую минуту
За неї Господа моліть
Т.Г.Шевченко

У музеї історії освіти Київщини проведено літературно-мистецьке свято «Величне слово Кобзаря» з нагоди 210-ліття від дня народження Тараса Григоровича Шевченка, національного генія України, величного українського поета, пророка і художника.

Шевченкова творча спадщина – академія нашого народу, де сконцентровано все: мова, історія, звичаї та традиції, мораль, етика й естетика, національна філософія, основи українознавства та державотворення, найвища духовність, наше минуле, сучасне і майбутнє. Саме Шевченко зберіг і повернув народу його голос – українську мову.

У заході брали участь працівник музею Ольга Пількевич, організатор заходу, викладачі та студенти: Юлія Парфенова, викладач інформатики, Юлія Донченко, викладач історії, Галина Бородійчук, викладач української мови та літератури КЗ КОР «Білоцерківський гуманітарно-педагогічний фаховий коледж».

Захід розпочався демонстрацією відеофільму «Тарас Шевченко: цікаві факти з життя». Величаво і з піднесенням звучали пісні «Реве та стогне Дніпр широкий», «Зоре моя вечірняя», «Думи мої, думи мої» на слова Т. Г. Шевченка у виконанні хору імені Г. Вірьовки та студентів – учасників заходу.

Літературно-художній світ поезії Тараса Шевченка представили студентки другого курсу коледжу. Із задушевністю, теплотою і дивовижною щирістю звучала поезія Тараса Шевченка у виконанні молоді.

Під час літературного-мистецького свята «Величне слово Кобзаря» прозвучали вірші Тараса Шевченка у виконанні студентів. Виступи супроводжувалися мультимедійним супроводом. 

Учасники заходу декламували поезії, зокрема:

Валерія Луковець – «Мені тринадцятий минало»;

Вероніка Блоцька – «І виріс я на чужині»;

Альбіна Прокопенко – «Тополя»;

Настя Іллюхіна – «І мертвим, і живим, і ненародженим…»;

Дар’я Кобилінська – «Зоре моя вечірняя»;

Юлія Музика – «Садок вишневий коло хати»;

Валентина Литовченко – «Село»;

Марія Поліщук – «Мені однаково чи буду…»;

Софія Поліщук – «І небо невмите і заспані зорі».

Окрасою свята стали кобзарський пісенний вернісаж «На струнах Кобзаревої душі» – пісня «Тече вода із-за гаю» у виконанні студентів КЗ КОР «Білоцерківський гуманітарно-педагогічний фаховий коледж» – Іллі Савицького та Юліана Таланчука

На завершення заходу студенти ознайомилися з тематичною книжковою виставкою «Свою Україну любіть» та виставкою репродукцій картин Тараса Шевченка.

В юних душах визрівали гордість та усвідомлення того, що маємо славного поета, що звеличив український народ у всьому світі. Це та велика ідея, котрою живе сьогодні весь наш народ, ідея миру, свободи й перемоги. На тлі історичних епох феномен Шевченка відбиває нашу національну природу, наше світосприймання, наше минуле і нашу надію на майбутнє.